HJO logo    Helsingør Jernbaneorkester   Den gamle Espergærde station
         
HJO historie

Bestyrelsen

Vedtægter

Info til medlemmer

Kalender og arrangementer

Øvelokaler

Fotos og ture

Noget for dig?

Nyttige links

Mail til HJO

HJO forside


HJO Helsingør
Ved Stationen 1c
3060 Espergærde
Tlf. 30 32 83 61
   
HJO Helsingør Jernbaneorkester - Historie

Helsingør Jernbane Orkester er det yngste af jernbaneorkestrene i Danmark. Det er stiftet den 20. februar 1968 i en tid, hvor der endnu var mange medarbejdere tilknyttet Helsingør station. Her fandtes, foruden stationspersonalet, også lokomotiv- tog- og søfartspersonale, ligesom både signal og banetjenesten havde mødested og depoter i Helsingør. Også Hornbækbanen havde mange ansatte, så selv om der i forvejen var mange andre fritidsklubber indenfor etaten, var der alt i alt et godt grundlag for at oprette et orkester.

Tanken var ikke helt ny. Der havde været gjort tilløb flere gange, men uden held. I vinteren 1968 kom et par driftige jyske trafikassistenter til byen. Det var Bent Norup og Poul Robdrup, og de to indkaldte til et orienterende møde, og der viste sig at være stor interesse for sagen. Der blev holdt stiftende generalforsamling, og HJO blev oprettet som et brassband, dvs. messingblæsere og slagtøj..

Der var kun få, der havde et instrument, og mange havde aldrig givet sig af med musik før, så man var i bogstavelig forstand på bar bund. Men ved hjælp fra forskellige sponsorer og især ved lån i Sparekassen for Helsingør og omegn lykkedes det at komme i gang. Man fandt også en dygtig dirigent, Gervig Christoffersen, der havde en fortid fra forskellige militærorkestre, hvor han havde gjort turen med lige fra piccolofløjte til dirigentstok. Gervig havde stor erfaring med amatørorkestre, og siden sin pension havde han haft Helsingør Pigegarde samt flere andre ungdomsorkestre.

Den faste stab var nu på 25-30 musikere. Den første officielle optræden var julekoncerten i stationens forhal allerede julen 1968. Derefter gik det med stormskridt fremad. Vi begyndte at give koncerter i omegnen, ligesom vi også deltog i et stævne med landets øvrige jernbaneorkestre. Formanden dengang, Poul Robdrup, havde sans for, at skal vi holde på folk, så skal der ske noget.

Allerede i juli 1970 tog HJO på sin første tur til udlandet, og den gik til den hyggelige lille by Iserlohn i Sauerland. Her deltog vi i Vesttysklands største skytte- og byfest sammen med over 20 andre orkestre, mest fra de engelske og amerikanske militærenheder i Tyskland. Musikalsk var de umulige at konkurrere med, men i popularitet var vi foran dem. Vores ikke-militærprægede uniformer og Dannebrog gav vores tyske værter vand i øjnene.

Tysklandsturen blev fulgt op af flere udlandsrejser. Iserlohn blev besøgt flere gange, senere tilkom også Berleburg som fast besøgssted med nogle års mellemrum. Også Essen, Dortmund og Oldenburg ved Bremen er iblandt vores faste besøgsvenner. Vi tog også ud på længere ture, første gang i 1972, hvor vi med ægtefæller og bofæller fløj til Gardasøen, naturligvis medbringende instrumenter. I 1976 havde vi et vellykket Landsorkesterstævne her i vores egen by, det var i forbindelse med Helsingørs 550 års købstadsjubilæum. Til denne begivenhed havde vores daværende dirigent Robert Svanesøe komponeret ”Helsingør Jubilæums March”. Den er gemt i kommunens arkiv til brug ved 600-året. Også Sverige har vi besøgt flere gange.

Af Sverigesture skal særlig fremhæves besøget hos greve og grevinde von Schwerin på Skarhult Slot. Greveparret kendte os fra gardenparties hos prinseparret Benedikte og Richardt i Berleburg. Vi var inviteret med ledsager til en weekend på slottet og i Esløv og omegn.

Det største højdepunkt i HJO´s historie indtil nu er turen til Amerika i 1980. En 16 dages musikturne igennem staterne Wisconsin, Iowa, Minesota, North og South Dakota. I 1982 besøgte vi det daværende Sovjetunionen, hvor der bl.a. blev givet koncerter i Gorgi Park i Moskva og Sommerpaladset i Leningrad.

Videre op gennem 80erne og 90erne og i starten af det 21. århundrede har vi – foruden byen Oldenburg v/Bremen hvert andet år - besøgt steder som Tenerife, Prag og Lissabon. Hertil kommer Europæiske og Nordiske stævner for Jernbanemusikere - arrangeret af DJIF (Dansk Jernbane Idrætsforening) eller af det senere DSB musik - i Ostende, Hamar, Malmø, Drammen og Trondheim.

Som DSB orkester har vi mange arrangementer i DSB-regi. Vi spiller for nye S-tog, stationsindvielser, jubilæer og andet, der skal fejres offentligt. Ved EM og VM fodboldkampe bliver Roligantoget ”Dynamitekspressen” hhv modtaget eller afsendt med fuld musik ved ankomst/ afgang på Østerport station eller København H. Senest har vi meget tidligt om morgenen været med til indvielsen af Favrholm station lige syd for Hillerød.

I 2022 deltog vi i orkesterseminar i Odense.

Hvert 4. år har vi deltaget i DSB musiks orkesterstævne. I 2015 i Randers, i 2019 i Horsens og i 2023 i Helsingør, hvor vi med de øvrige jernbaneorkestre spillede 7 forskellige steder i Helsingør samt på Axeltorv og i Borupgårdteatret.

Inden for den seneste periode har vi givet koncerter:
24. april 2023 Vestervang Kirke
15. juni 2023 Valdemarsdag på Axeltorv
27. november 2023 Koncert på plejehjemmet Kristinehøj
3. december 2023 Juletræstænding ved Humlebæk station
12. december 2023 Stationsindvielse af Favrholm S-station (syd for Hillerød)
16. december 2023 Julekoncerter på Hillerød og Helsingør station
Efter julekoncerterne på stationerne er der som vanligt juleafslutning i øvelokalerne på Espergærde station.

Mange ting kunne nævnes fra både nær og fjern, ikke mindst det nære område, hvor et orkester som HJO har en PR- og reklamemæssig betydning for virksomheden DSB. Vi har spillet op til sommerfester, havnefester, optog på Valdemarsdag, kapsejladsen Sjælland rundt, sejlskibstræffet Baltic Sail, for ukrainske flygtninge og lignende, ligesom vi afholder julekoncerter, kirkekoncerter samt flere årlige plejehjemskoncerter. Desuden har vi medvirket i kommunens kulturnatarrangementer. Helsingør kommune har desværre for tiden afskaffet det kommunale tilskud til byens orkestre, så vi har på det seneste haft lidt færre koncerter, men noget tyder på, at interessen for kulturen igen er ved at stige.

Flere forskellige dirigenter har svunget stokken over os siden Gervig begyndte i 1968, og han havde os til sin død i 1975. Han blev efterfulgt af en anden militærmand, Robert Svanesøe, der stoppede på grund af alder nogle år senere. I Svanesøes tid var vi oppe på et medlemstal på omkring de 50. I de sidste 15 år er det gået lidt nedad, ikke på grund af skiftende dirigenter, hvoraf Jørgen Villum, der har haft os i flere perioder og er den, der tegner sig for længst tid som musikalsk leder. Senere dirigenter var nu afdøde Paul Holfort, Kristian Berger og Kenneth Vegeberg.

Udviklingen indenfor etaten med færre antal medarbejdere har gjort indhug i rækkerne, så vores dirigent i 2015-21, Jesper Voltov, tog initiativ til, at orketret blev omdannet fra brassband til et harmoniorkester. Efter Jesper Voltov havde vi i en kort periode Fritz Bertelsen, og fra 2021 har Sune Wedam stået for direktionen og for den musikalske udvikling. Efter at Poul Robdrup gik af som orkestrets formand i 2012, har Jørn Justesen været formand for HJO.

Orkestret tæller i dag ca. 30 medlemmer, hvoraf kun få har en tilknytning til etaten som tjenestegørende, pensionist eller gift med en sådan. Resten kommer fra andre erhverv, både offentlige og private.